
VERİ YEDEKLEME NEDEN SON DERECE ÖNEMLİDİR?
27 Nisan 2020
Hepimizin bildiği gibi Teknoloji, Dünyada gelişmekte gelişimi hiçbir zaman durmayacak. Birçoğumuz teknoloji geliştikçe tüm yaşantımızı özellikle iş hayatımızı dijitalize etme yolculuğuna başladık. Bugün kullandığımız akıllı telefonlar günlük adım sayılarımızı, kalp atış hızımızı, çektiğimiz fotoğrafları, gezindiğimiz internet sitelerini, mesajlarımızı vs… birçok veriyi kayıt alıyor. Kayıt altına alınan veriler genellikle bulut çözümler vasıtasıyla veri yedekleme işlemi yapılıyor. Bu verilerin bir şekilde kaybolduğunu düşünseniz…
Belki kaybolan veriler size maddi değil, manevi zararlar verecektir. Fakat…
İş hayatımızda yer alan şirketimizin herhangi bir verisinin kaybolduğunu düşünecek olursak; bunun ne gibi zararları ortaya çıkaracağını hiç düşündük mü? Çalışma hayatımızın birçok alanını dolaylı yoldan da olsa ticari veriler oluşturmaktadır. İnsan kaynaklarında bulunan personel ve bordro verileri, muhasebe kayıtları, üretim verilerimiz, satış ve pazarlama verileri, mail verilerimiz gibi daha sayamadığımız birçok önemli veriyi günlük iş hayatımızda kayıt altına alıyoruz.
Bunlardan herhangi birinin kaybolması ciddi maddi zararlar oluşturacaktır.
Örneğin;
Muhasebe kayıtlarının silinmesinden doğacak ciddi cezalar…
Üretim verilerinin silinmesinden kaynaklı ticaretin durması ve maddi kayıplar…
Veri yedekleme işleminin neden son derece önemli olduğunu belli başlı sebepleriyle aşağıda maddeler halinde sıralayalım.
- Crypto saldırı veya doğal afetler sonucu verilerimizin kaybolmaması için,
- Sistemlerde oluşabilecek arızalar sonucu verilerin kaybolmaması için,
- Makinelerde yaşanabilecek kesintiler sonucu kayıplar yaşamamak için,
- Kanun ve düzenlemelere uyum sağlamak için,
- 7/24 sürdürülebilir çalışma ortamına sahip olmak için,
Veri yedekleme artık iş hayatımızın olmazsa olmaz altın kuralı haline gelmiştir. 3-2-1 veri yedekleme sistemini kullanarak verilerimizin daha güvenli hale gelmesini sağlayabiliriz.
Tabi ki veri yedekleme yapılırken de bütün felaket senaryolarını göz önünde bulundurarak planlı bir şekilde çalışmanın tamamlanması gerekmektedir.
Local veri yedekleme, bulut veri yedekleme ve dış kaynak veri yedekleme olarak 3 farklı noktada veri yedekleme planı oluşturulmalıdır.
İşletmeler veri yedekleme yatırımı maliyetinden kaçınarak mevcut olan işini yürütmeye odaklanırken yaşanabilecek teknik aksaklık, siber saldırı, crypto saldırı veya ransomware saldırıları gibi olaylar sonrasında milyon dolarlarını kaybedebiliyorlar. Geçmişte yaşanan olaylar örnek teşkil etmelidir.
Şunu hiçbir zaman unutmamalıyız; Dünyanın heryerinde en özenle donatılmış sistemler, yazılımlar bile arızaya düşebiliyorken, ana sitemlere yapılan yatırımlara güvenerek veri yedekleme yatırımından kaçmamalıyız.
Önerimiz, büyük zararlar yaşanmadan veri yedekleme konusunda önlem alınmasıdır.